30-09-2009

Don’t imitate, innovate...


De wereldberoemde designer Karim Rashid, beroemd om zijn industriële werk, heeft een Limited Edition flacon voor HUGO Man EDT ontworpen geïnspireerd op een digitaal topografisch design. In Nederland staat de HUGO Man EDT geur constant in de top vijftien van de best verkochte mannengeur (al vijftien jaar lang). Deze met de hand vervaardigde robuuste legerveldfles is bedoeld voor jonge onbevooroordeelde moderne mannen. Vanaf oktober zal de Bijenkorf in Amsterdam en Rotterdam slechts 12 genummerde flacons gaan verkopen. Prijs 150ml: € 120,- (de uiteindelijke prijs wordt door de winkelier bepaald).

* Drie vragen aan Karim Rashid*

1. Kun je iets zeggen over de inspiratie voor je design?

De originele vorm van de Hugo Man flacon heeft zich in mijn geheugen gebeiteld, dus aan de flacon of de dop kon ik niets veranderen. In plaats daarvan bereikte ik een prachtige wisselwerking tussen sensuele mini-esthetica, kleuren en grafische elementen. Ik zag “de veldfles” van begin af aan als een coole flacon, een symbool voor “verleidingsmunitie”. Dus toen ik 14 jaar later werd gevraagd voor dit ontwerp, vond ik onmiddellijk inspiratie in de frisse, “buitenlucht-achtige” geur van HUGO. Mijn design verwijst naar de vloeibaarheid van de geur. Het is een emotioneel, poëtisch, sculpturaal object. De verpakking moet de ambassadeur van de geur zijn en de essentie ervan communiceren.

2. Waar staat het design van deze Exclusive Edition van HUGO Man voor?

Ik heb een digitaal landschap van rotsachtig terrein en vloeiende topografie gecreëerd. Ik heb het in deze richting gezocht om te refereren aan het oorspronkelijke concept: een veldfles gebruik je buiten en dus ontwierp ik een topografisch landschap dat een soort digitale natuur weerspiegelt. Het is mijns inziens belangrijk om een product niet al te zeer te verfraaien, en dicht bij de essentie ervan te blijven. Ik ben van mening dat objecten en ruimtes met onze sensuele kant in contact moeten komen, onze emoties moeten raken, een bepaalde ervaring moeten oproepen…

3. Heb je nog interessante projecten in voorbereiding waarover je ons iets kunt vertellen?

Ik werk momenteel aan 40 projecten, van paraplu’s tot laptops, een hotel in Berlijn, restaurants in Las Vegas die eind dit jaar opengaan, een apotheek, radiators, badkamerbenodigdheden, een woning, cosmeticaflesjes, keukenapparatuur, voedselverpakking, merkprojecten en natuurlijk alle meubilair en verlichting voor de Salone del Mobile in Milaan in 2009.