24-02-2011

Ferrari FFDit is de nieuwe vierwielaangedreven Ferrari die plaats biedt aan vier inzittenden en 450 liter bagage. Het merk benadrukt dat de FF (Ferrari Four), zoals het model in feite te boek staat, een breuk met het verleden is. Niet alleen vanwege de carrosserievorm, namelijk dat van de zogenaamde shooting break, maar vooral op basis van de binnenshuis ontwikkelde 4RM-vierwielaandrijving. Ferrari claimt dat het 4RM-systeem de helft minder weegt dan conventionele systemen, waardoor een ideale gewichtsverdeling gerealiseerd kan worden. Uiteraard vertegenwoordigt de FF de laatste stand der techniek. Alle elektronische hulpmiddelen die over de bestuurder waken werken in tandem met de vierwielaandrijving, waardoor de aandrijving te allen tijde perfect over de vier wielen verdeeld wordt. Daarnaast is de auto voorzien van de meest recente magnetisch verstelbare dempers als ook de nieuwste keramische remmen van Brembo.

Onder de motorkap is het een groot feest. Hierin vinden we een direct ingespoten V12 met een inhoud van 6.262 cc. Goed voor maar liefst 660 pk bij 8.000 tpm. Dankzij onder meer de automatische transmissie met dubbele koppeling, snelt de 4 meter 90 lange FF in 3,7 seconden naar de 100 km/h. Ook het relatief lage gewicht van de auto doet een duit in het zakje. Ondanks diens afmetingen en de aanwezigheid van integraal aandrijving, weegt de FF niet meer dan 1790 kilo. Ter vergelijking, een Porsche Panamera Turbo, eveneens voorzien van vierwielaandrijving, weegt bijna 200 kilo méér. De specifieke massa van de Ferrari komt daardoor uit op 2,7 kg/pk. De topsnelheid bedraagt maar liefst 335 km/h.

Scoop: het schijnt dat er ook al een grijs exemplaar bestaat van de FF. Hiervan zijn namelijk al foto's uitgelekt. Toch gaan wij echt wel voor de rode versie!