06-03-2011

De Toyota FT-86


De Toyota FT-86 rijdt medio volgend jaar de showroom in. Echter stond hij als concept al op de Geneva Motor Show. De auto is een duidelijk statement van Toyota: ze maken hun passie voor auto’s zichtbaar.

Met zijn relatief lange motorkap, hoge taillelijn en ver naar achteren geplaatste cabine brengt de FT-86 II een hommage aan de roemruchte sportauto’s van Toyota als de Toyota 2000 GT, Celica, Supra en MR2. Hoewel de FT-86 II op Genève nog in de conceptfase verkeert, geeft het model een zeer krachtig beeld hoe de uiteindelijke sportauto er over een paar maanden uit zal zien.

De achterwiel aangedreven auto is ontworpen om de bestuurder maximaal rijplezier te geven. Hij zal scherp reageren op ook maar de kleinste voet- of handbewegingen van de bestuurder. Versnellen, remmen en sturen moet net als in de Toyota sportauto’s van weleer een feest zijn. De FT-86 II is daarmee een auto waarmee we allereerst vanuit onze passie willen rijden, en niet alleen omdat we moeten.

Hij is ontworpen door Toyota’s European Design Development centre, ED2. De kracht en schoonheid van het koetswerk werd door ED2 gekoppeld aan functie en aerodynamica, gebaseerd op F1-technologie. Het resultaat is een gedrongen, gespierde sportauto van nog geen 4,24 meter lang, bijna 1,80 meter breed en slechts 1,27 meter hoog. De wielbasis meet 2,57 meter en maakt de auto wendbaar.

In plaats van te kiezen voor een grote, zware motor, besloot Toyota de FT-86 II te voorzien van een lichtgewicht, hoogtoerige boxermotor. Voor de transmissie vertrouwt Toyota op een lichtgewicht en compacte handgeschakelde 6-versnellingsbak. De aandrijflijn helpt daardoor mee aan een gunstige vermogens/gewichtsverhouding. En omdat zowel de aandrijflijn als de bestuurder zo ver mogelijk achter de vooras zijn geplaatst, heeft de FT-86 II een uitstekende balans, waardoor de auto niet alleen agiel rijdt, maar ook op hoge snelheden strak blijft sturen en vertrouwenwekkend aanvoelt.

De Europese verkoop van Toyota’s nieuwe sportauto start medio 2012. Meer informatie, op de website van Toyota.