04-04-2011

Chevrolet Mi-ray roadster concept


GM Korea
heeft op de Seoel Motor Show deze Chevrolet Mi-ray conceptauto geïntroduceerd. De roadster is uitgebracht ter gelegenheid van Chevrolet's honderdjarige geschiedenis op het gebied van het design van opvallende auto’s.

De Mi-ray (vertaling: toekomst) is klein en open zoals de Monza SS uit 1963 en licht en praktisch zoals de Corvair Super Spyder uit 1962. Zijn expressieve, aerodynamische romp lijkt op een modern jachtvliegtuig. Hij is gemaakt van koolstofvezel en CFRP (met koolstofvezel versterkt kunststof). De opbollende zijkant heeft halverwege een karakteristieke vouwlijn, met aan de onderkant indirecte verlichting. Dit accent zorgt voor een lichtgloed wanneer de auto in beweging is.

Het interieur van deze vette bak ademt Chevrolet’s race-erfgoed. Binnen gaan asymmetrisch gevormde stoelen vloeiend over naar de portieren en vormen een symmetrisch interieur dat de bestuurder het gevoel geeft één te zijn met de auto. Indirecte verlichting, die begint aan de bovenzijde van het instrumentenpaneel en doorloopt naar de rugleuning, versterkt het gevoel van luxe. De stoelzittingen en de hoofdsteunen zijn bevestigd op een lichtgewicht kuip van koolstofvezel en gemonteerd op een enkelvoudige rail van aluminium. De hoofdsteunen volgen de vormgeving van het interieur en zijn geïntegreerd met een windvanger voor het open rijden.

De Mi-ray heeft een ‘mid-electric’ aandrijfsysteem achter en onder de bestuurder, dat maximale prestaties levert en uiterst zuinig is. De car wordt aangedreven door twee voorin gemonteerde 15-kW elektromotoren voor een snelle acceleratie en nul emissies bij het rijden in de stad. De motoren worden van energie voorzien door een 1.6-kWu lithium-ion batterij die wordt geladen door vrijkomende energie bij het remmen. De Mi-ray kan wisselen van voor- naar achterwielaandrijving.

Voor het leveren van dynamische prestaties levert de 1.5-liter viercilinder turbomotor, gecombineerd met de elektromotoren, aandrijving naar zowel het linker als rechter achterwiel. De high-tech motor, gemonteerd achter de cockpit, drijft de achterwielen aan waarbij ongemerkt ook de elektrificatietechnologie wordt toegepast. Hierdoor is een nieuwe standaard gecreëerd in het segment van de compacte roadster.