21-05-2011

Aston Martin V12 Zagato: Bruut


Het beroemde ontwerphuis Zagato heeft in het verleden al vaker met Britse grootheden gespeeld. Bentley's en Aston Martins werden af en toe lukraak verbouwd door de Italianen, tot creaties die niet zelden onze goedkeuring hoog op handen konden wegdragen. Neem de schitterende DB4 Zagato bijvoorbeeld, of meer recent de DB7 Zagato en de DB AR1. En toen, als een duveltje uit een doosje, verscheen gisteren deze schone op basis van de V12 Vantage ten tonele. Dit is de Aston Martin V12 Zagato.

We zien de bekende Zagato-kenmerken ogenblikkelijk terug in de handgemaakte aluminium carrosserie: een grotere grille en een compleet verbouwde achterkant die geen enkele relatie meer met het origineel heeft. Schitterend, als je het ons vraagt, maar zoals bij elk goed ontwerp zullen de meningen daarover verdeeld zijn. Overigens was het niet alleen Zagato die deze auto vormgaf; ook Astons eigen Chris Porritt, die we kennen van de One-77, was erbij betrokken.

Op technisch vlak veranderde er niet zo veel, al werd er achter de 517 pk sterke V12 een sequentiële zesbak gehangen. Winnen doet u met de 120 liter endurance race brandstof tank. Zo hoeft u niet te vaak de pits in. Op 24 en 25 juni zal de V12 Zagato zijn race-debuut maken in de 24-uurs van de Nurburgring. Vanaf vandaag te zien in Villa d’Este, Italië. Nu nog even vaart zetten achter een gelimiteerde oplage voor de straat. We wachten het rustig af...