17-05-2011

Press Trip: The Loire Valley, FranceVorige week waren we vier dagen in Frankrijk te vinden. In de Loirestreek om precies te zijn. Van te voren werd ons namelijk verteld dat de LUXURY4MEN man (met zijn vrouw of gezin) zich hier opperbest kan vermaken. Dat lieten we ons natuurlijk geen tweede keer zeggen. We gingen op ontdekkingstocht...

De Franse koningen waren al bekend met het Loiredal: een ongerepte rivier, bossen en tuinen, overheerlijke streekproducten en een uitzonderlijk rijk cultureel erfgoed, zoals de steden Orléans, Blois, Tours met hun prachtige sprookjeskastelen. Het Loiredal is namelijk het grootste Franse monument dat door de Unesco als werelderfgoed is erkend: een levend cultuurlandschap. Verder behoort het dal van de Loir tot de tien Franse bestemmingen met het nationale keurmerk Vignobles et Découvertes. Tussen tufsteen en wijnvaten dus alles te weten komen over de wereld van wijn. Maar hoe ontdek je de Loirestreek nou in vier dagen? Per fiets!

En dus startten we ons tripje à vélo. Om te beginnen in Tours, om zo via Villandry, Azay-le-Rideau, ChédignyLoches, Montlouis-sur-Loire te eindigen in Orléans. Nou moet u niet denken dat wij deze vier dagen alleen maar hebben lopen trappen. Dan hadden we een kleine Tour de France erop zitten. Nee, we kwamen er vooral om in de watten te worden gelegd. En dus werden we zo nu en dan vervoerd naar de plek van bestemming om ons aldaar te vergapen aan een luxe lunche, uitgebreid biologisch diner, te slapen in een indrukwekkende hotelkamer of een kasteel, zowel van binnen als buiten, te bekijken. En dit is precies wat een (mini) vakantie in de Loirestreek zo leuk maakt: lekker actief bezig zijn, om daarna te loeren in luxe. Of te proeven van luxe, beter gezegd. Natuurlijk kunt u dat 'lekker actief bezig zijn' ook skippen. Kiest u voor dat laatste dan is misschien een helikoptervlucht boven het Loire-gebied iets voor u. Het kan allemaal. Een aantal hoogtepunten van onze trip hieronder beschreven.
Château de Villandry
Wanneer u verzot bent op sierlijke tuinen en helemaal tot rust wilt komen, is een bezoekje aan het beroemde Château de Villandry, een kasteel geheel in Renaissancestijl, zeker de moeite waard. Rond het Château liggen zes verschillende prachtige tuinen (o.a. een groentetuin, kruidentuin en bloementuin), maar de potager met zijn negen vakken in geometrische patronen, spreekt het meest tot de verbeelding. De wortels van een dergelijke moestuin reiken tot in de Middeleeuwen, toen monniken het nuttige met het aangename combineerden.Wijnproeverij - Clos Saint Fiacre
Wat is Frankrijk zonder wijn. Juist ja, een LUXURY4MEN man die niet van luxe houdt, bijvoorbeeld. Wijn proeven stond ook op het programma. We werden uitgenodigd door Bénédicte et Hubert (mooie naam trouwens), die ons een rondleiding gaf in haar familiebedrijf: de wijngaarden van Clos Saint Fiacre in Mareau-aux-Prés. Een vijftal wijnen passeerden de revue, waar we vrolijk aan mochten nippen. Allemaal authentiek, typisch voor hun herkomst en van grote kwaliteit. Origineel aan de wijnen zijn de gebruikte druivensoorten, althans één daarvan: de pinot meunier die 80% van de assemblage uitmaakt. Als deze druif al bekend is, dan is het van zijn aandeel in de Champagne. De resterende 20% betreft pinot noir. Wel bekend. Ook van de Champagne, maar natuurlijk vooral van de Bourgognes.Château De La Bourdaisière
Voordat we op reis gingen keken we er al erg naar uit: de sfeer proeven in en rondom Château De La Bourdaisière, gelegen in een park van 56 hectare tussen Tours en Amboise France, op slechts een uur van Parijs met de TGV.

Bij aankomst kregen we een warm onthaal door Prince Jardinier Louis-Albert deBroglie (eigenaar) en Martine de Roquefeuil (directrice), beide te zien op de foto. De charmante prins vertelde ons tijdens een ontspannende tour dat hij het kasteel en het bijbehorende kasteelpark destijds samen met zijn broer Philippe-Maurice kocht en het kort daarna verbouwde tot een exclusief hotel met 20 kamers. Dat hij als 'tuinierende prins' meteen ook de tuinen nieuw leven inblies, sprak voor zich. In de vroegere moestuin besloot hij tomatenvariëten te telen. Nu telt die wel 400 soorten! Verder vinden we hier ontzettend veel andere groente- en fruitsoorten, allemaal ecologisch verbouwd. En dat proef je terug in gerechten. Alsof dat nog niet genoeg is: de prins barst ook nog van de creativiteit en heeft een uitmuntend gevoel voor stijl. "De meeste kamers en meubelstukken zijn door mij gemaakt of gestyled". Aldus de prins. Geen wonder dus dat alles hier perfect oogt.

Naast het koninklijk overnachten kunt u ook ontspannen bij het grote verwarmde buitenbad, een potje tennissen, joggen in het bos, meedoen met cursussen... zelfs trouwen. Prijzen p.p. per nacht beginnen vanaf € 155,-.
Orléans
Het centrum van deze oude stad wordt gevormd door het Place du Martroi waar de middeleeuwse sfeer bewaard is gebleven. Het is hier gezellig en vrij rustig. Wanneer we hier wandelen merken we gelijk dat alles draait om Jeanne d'Arc. Ja die nationale heldin van Frankrijk. In de stad zien we overal verwijzingen naar deze 'deerne'. Zelfs in de Cathédrale Sainte-Croix vinden we het hele verhaal terug in glas en lood rondom mevrouw. Indrukwekkend, dat zeker. S'avonds bloeit de bruisende stad op en kunnen we naar hartenlust dineren bij prima restaurantjes. We noemen: Les Antiquaires, Restaurant le Lift en in een iets lagere prijsklasse: Le Girouet à Orleans. Bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn in deze stad: Parc Floral: groene zone, Musée Historique et Archéologique en Musée des Beaux-Arts.

Voor meer informatie over de Loirestreek kunt u contact opnemen met ATOUT FRANCE, Frans Bureau voor Toerisme, via het publieksnummer: 0900 - 1122332 (€ 0,50 per minuut) of via de website.