14-06-2011

Cooking with Nicoletta Tavella | Amsterdam

Nicoletta Tavella werd geboren in Italië maar woont en kookt al meer dan 25 jaar in Amsterdam. Nicoletta is de allereerste 'Nederlandse' kok met een eigen kookprogramma op de Italiaanse televisie. Sinds deze maand presenteert ze het programma La Cucina degli Altri (De keuken van anderen) op Gambero Rosso (Sky, Channel 411) - 24 uur per dag kook tv in Italië. Elke aflevering bereidt ze samen met een chef uit een ander land één of meerdere gerechten terwijl ze samen praten over lekker eten, verschillende culturen en het goede leven.

Naast haar eigen kookprogramma geeft Nicoletta ook kooklessen en cursussen met als thema de Italiaanse streekgebonden keuken in haar kookstudio in Amsterdam Oud-Zuid en organiseert ze wine tastings in Italiaanse stijl. Daarnaast ze schrijft over eten en wijn voor verschillende magazines en weblogs. Haar eerste boek 'Antipasti' is uitgegeven door Veltman Uitgevers.

U begrijpt, met deze bijzondere vrouw wilden we maar al te graag koken. En dat deden we afgelopen donderdag. We werden uitgenodigd in haar kookstudio om de workshop 'Siciliaanse keuken' te volgen.

Tijdens deze workshop maakten we kennis met de heerlijke recepten uit Sicilië. Recepten die in de loop der eeuwen een echte smeltkroes van verschillende volkeren is geweest (Feniciërs, Grieken, Noormannen, Arabieren, Spanjaarden, Fransen...) en het beste uit al deze keukens heeft weten te combineren in heerlijke, zonnige gerechten.

We werden warm onthaald met een goed glas Prosecco en Italiaanse borrelhapjes. Luieren was er niet bij. Nee, we moesten direct al de handen uit de mouwen steken met de overige deelnemers van de workshop. Dat dit nog lukte was een wonder. We hadden namelijk al aardig wat champagne op bij een store opening waar we eerder waren. Maar een LUXURY4MEN man laat zich natuurlijk nooit kennen! Onze taak? Het dessert bereiden.
Wat maakten en aten we?
* Voorgerecht: Spaghettoni con il pesto pantesco (dikke spaghetti met amandelpesto uit het eiland Pantelleria)
* Hoofdgerecht: Involtini di tonno e melanzane (Tonijnrolletjes met gegrilde aubergine)/ Caponata di melanzane e peperoni (Aubergine-paprika stoofschotel)/ Couscous con zafferano e verdure arrostite (Couscous met saffraan en geroosterde groenten)
* Dessert (onze taak): Cassata siciliana senza glassa (Rijkgevulde taart met ricottakaas, gekonfijte sinaasappelschilletjes en chocolade)

Tijdens het diner kregen we krachtige Siciliaanse wijnen vol zon te drinken en werd de avond afgesloten met een glaasje Marsala (likeurwijn) bij het dessert en een kop espresso.

Nu vraagt u zich natuurlijk af of ons nagerecht in de smaak viel. Nou en of! Op Facebook schrijft Nicoletta ons: "Jullie cassata siciliana was meesterlijk lekker!" En dat was ook duidelijk te merken tijdens de workshop... men bleef maar opscheppen.

Wilt u liever dat Nicoletta Tavella privé bij u thuis komt koken? Dat kan! Maar goedkoop is ze niet. Nicoletta: "Voor sommige mensen ben ik te duur. Maar mensen die voor kwaliteit gaan hebben daar geen problemen mee. Jullie doelgroep bijvoorbeeld. Ik gebruik uitsluitend biologische produkten en de beste ingrediënten". Meer info over de workshops, cursussen en de prijzen vindt u op haar website