06-07-2011

Bugatti Veyron Grand Sport L’Or Blanc

Een supersportwagen bekleed met de beste kwaliteit porselein ter wereld. Voila, de Bugatti Veyron Grand Sport L‘Or Blanc. De nieuwste versie van de topless mastodont uit Molsheim met een prijskaartje van kaal 1.65 miljoen euro!

De naam zegt het eigenlijk al. L‘Or Blanc, ofwel het witte goud, is de reden dat deze unieke Veyron Grand Sport zoveel moet kosten. Bugatti ontwikkelde de speciale versie samen met Königliche Porzellan-Manufactur Berlin (KPM), één van ’s wereld beroemdste porseleinhuizen. KPM staat bekend om de uitzonderlijke kwaliteit van het porselein, dat ‘een ongekende hardheid heeft en een ongeëvenaarde witte tint’.

KPM ontwikkelde porseleinen plakkaten voor de buitenkant van de open Veyron, maar liet het materiaal ook aan de binnenkant veelvuldig terugkomen. Bugatti vond de inspiratie voor de bijzondere creatie naar eigen zeggen bij de kunstwerken van de in 1916 overleden Italiaanse kunstenaar en beeldhouwer Rembrandt Bugatti. Hij was de jongere broer van Bugatti-grondlegger Ettore, met wie hij ook zijn passie voor het gebruik van en experimenteren met nieuwe materialen deelde.

In een wel erg gelimiteerde opgave: er is slechts één exemplaar gemaakt. Overigens laat het automerk weten dat de samenwerking met KPM in de toekomst wel tot meer bijzondere projecten zal leiden. De ontwerpers van de autobouwer zijn geïnspireerd geraakt door de unieke manier waarop porselein beschilderd kan worden.