10-10-2011

Hennessy Paradis Impérial

Vandaag vond de officiële Nederlandse introductie plaats van Hennessy's nieuwste cognac: Paradis Impérial. LUXURY4MEN was erbij.

Geheel in stijl werden we ontvangen in de Hermitage in Amsterdam, waarna een bijzondere rondleiding volgde. Prachtig natuurlijk, maar wij kwamen vooral om de cognac te bewonderen en te proeven. En dat deden we gedurende een tocht door de Amsterdamse grachten.

Voor Marc Boissonnet, Ambassadeur de la Maison (zoals dat zo mooi op zijn visitekaartje staat) uit Frankrijk, het einde natuurlijk, onze grachten. Wij hadden alleen oog voor de fles en mister Boissonnet zelf, die een presentatie gaf en ons liet zien hoe je nou zo'n Impérialletje het beste drinkt. Dus niet achterover giet. Indrukwekkend om te zien, een man die zo bevlogen en gepassioneerd is.
Naast de Paradis Impérial kregen we ook twee eerder uitgebrachte cognacs (waaronder de Hennessy Paradis) van het merk te proeven tijdens een tasting. Zinnenprikkelend die twee, de Paradis Impérial: goddelijk.

De rijke, diep kopergoude kleur van deze cognac geeft al een hint van het exclusieve karakter, maar vooral in de smaak zit de elegantie en subtiliteit. De geur van Paradis Impérial bevat aroma’s van jasmijn, sinaasappelbloesem en andere florale tonen. De smaaksensatie onthult zichzelf laag voor laag. Door de rijping in oudere vaten hebben de eaux-de-vie het karakter van eikenhout behouden, maar overheerst het de smaak niet. De finish: verrassend volhardend.

Het verhaal achter Paradis Impérial
Op 24 december 1818 plaatste Maria Feodorovna een bestelling bij de familie Hennessy. Ze vroeg om een zeldzame cognac met een unieke blend, als cadeau voor de 42e verjaardag van haar zoon, Tsaar Alexander I. Ze woonde in de wintermaanden op de Hermitage in Sint Petersburg, maar bracht haar zomers door in het paleis van Pavlovsk. Tijdens haar Europese rondreis werd ze in Parijs ontvangen door Louis XVI en zijn vrouw Marie Antoinette. Daar ontstond Maria’s liefde voor het Franse art de vivre. Ze omringde haar gasten in Pavlovsk met dezelfde luxe. Het drinken van cognac was daarvan een vast onderdeel geworden.

Yann Fillioux, Hennessy’s huidige master blender, heeft de cognac die in 1819 speciaal gemaakt werd voor Maria Feodorovna bijna tweehonderd jaar (!) later weer tot leven gewekt. Een unieke blend van meer dan honderd eaux-de-vie. Een aanzienlijk deel daarvan komt uit de eeuwenoude kelders van Hennessy waar het sinds de tweede helft van de negentiende eeuw in eikenhouten vaten gerijpt heeft.

Om het uitzonderlijke karakter van de cognac te eren, heeft Hennessy de Franse designer Stéphanie Balini gevraagd een karaf te ontwerpen. Na haar opleiding aan de Ecole des Arts Décoratifs maakte ze naam met de Damoiselles, ook wel de acht grote kristallen glazen, die ze in samenwerking met Baccarat ontworpen heeft. Balini creëerde voor Paradis Impérial een karaf die mede door het halsstuk van zilver met een randje achttien karaats goud doet denken aan de schittering en grandeur van de hoogtijdagen van het Russische Hof. De karaf wordt afgesloten met een kristallen stopper van zware kwaliteit. Elke karaf is genummerd.

Paradis Impérial is verkrijgbaar bij exclusieve restaurants, hotels en slijterijen. De prijs? € 1.700,-.