28-11-2011

Houbigant | Fougère Royale

Met het in 1882 geïntroduceerde Fougère Royale van het parfumhuis Houbigant werd in de wereld van de geuren een complete vernieuwing ingezet. Deze verandering vormde de bakermat voor de moderne geuren die we nu kennen.

Fougère Royale was de eerste geur van de 'fougère' (varenachtige geuren) en vormde de basis voor een volledig nieuwe geurenfamilie. Herengeuren als Brut van Fabergé, Paco Rabanne, Azarro, Boss van Hugo Boss en Prada van Prada maken onder andere ook deel uit van deze familie.

Houbigant was ook het eerste parfumhuis dat ontdekte hoe specifieke stoffen uit ruwe, natuurlijke materialen konden worden gescheiden. Zoals de bijzondere aromatische stof cumarine uit de tonkaboon. In 2010 vernieuwde Houbigant, in de geest van zijn verleden, Fougère Royale. Het resultaat is een elegante en eigentijdse geur, die we een tijdje geleden al eens mochten ruiken. Een week terug mochten we hem opnieuw testen en waren ook toen weer onder de indruk. Blijft gewoon een bijzonder lekkere en krachtige geur.

Hij opent met een prikkelende mengeling van frisse citrusoliën. De cocktail vermengt zich tot een aromatisch boeket van mediterrane kruiden, waarin oliën van lavendel en Marrokaanse kamille de boventoon voeren. Een geurig hart volgt, waar de kruidig bloemige 'Rondeletia' noot vrijkomt door geranium nuances en kruiden. Een bloemig intermezzo brengt zeldzame rozenextracten onder de aandacht en zuivere extracten van peper, kaneel en anjer. Tot slot, de grote finale van aardse, amberachtige en houten harmonieën, waar mosnoten samengaan met sensueel patchouli. Deze worden verrijkt met ondertonen van cumarine uit tonkabonen.

De kristallen fles werd gemaakt in samenwerking met de Franse ontwerper Jean-Christophe Gaydon. Het oorspronkelijke ontwerp stamt uit het begin van de 20ste eeuw en werd gefabriceerd door Lalique. De Fougère Royale Parfum editie wordt aangeboden in een mooi gelakt, hardhouten kistje. Prijskaartje: € 450,-. De gewone Fougère Royale zonder kistje kost € 120,-.