14-11-2011

Norman Parkinson at Gallery Vassie

Eind deze maand zal er in Amsterdam een expositie met zeldzame foto's te zien zijn van de Britse 'godfather' van de modefotografie, Norman Parkinson. Hoewel het werk van Parkinson uitgebreid tentoongesteld en vertegenwoordigd is in belangrijke Internationale museale en particuliere collecties, zal dit de eerste keer zijn dat zijn foto's gexposeerd worden in Nederland.

Norman Parkinson werd vooral beroemd door zijn uitzonderlijk gevoel voor stijl en glamour en zijn onverwachte en unieke aanpak voor mode-en portretfotografie. "Ik hou ervan om mensen er zo goed uit te laten zien zoals ze zelf graag willen, en met een beetje geluk, nog een stukje beter", aldus Norman Parkinson. In 1990 overleed hij op 76-jarige leeftijd op locatie in Maleisië.

De glamour fotograaf werkte in zijn 56 jaar durende carrière voor diverse tijdschriften, zoals Vogue Magazine, Queen, Life, Town & Country en Harper's Bazaar. Hij legde een aantal grote iconen uit de 20ste eeuw en enkele van de mooiste vrouwen ter wereld vast, waaronder Audrey Hepburn, Wenda van Parkinson, Montgomery Clift, Ava Gardener, Vivien Leigh en Jean Seberg. Een aantal van zijn belangrijkste en nog niet eerder vertoonde foto's uit de jaren '30, '40 en '50 komen terug in de tentoonstelling.

De expositie 'The Godfather of British Fashion Photography - The Glamour Years' zal te zien zijn in Gallery Vassie in Amsterdam van 26 november tot en met 21 januari 2012.