20-02-2012

Most expensive Cognac in the world under auction

Bay van der Bunt, een 63-jarige zakenman uit Breda, heeft zijn zeer uitgebreide drankcollectie te koop gezet. De verzameling bestaat uit ruim 5.000 flessen cognac, armagnac, port, madeira en whisky. Prijskaartje: 6 miljoen euro.

De Bredanaar kreeg honderden flessen van zijn vader, die ze op zijn beurt ook weer van diens vader kreeg. Ook wijdde van der Bunt zijn leven aan het vinden van de meest zeldzame sterke dranken op aarde. Enkele flessen cognac zijn de laatst overgeblevene in de wereld. Pronkstuk van de verzameling: een fles van bijna zes liter cognac 'Napoléon Aigle d'Or' van het huis Léopold Brugerolle uit 1795 die 138.000 euro kost. 'Deze fles zou Napoléon Bonparte nog meegenomen hebben op zijn veldtochten en is de enige fles ter wereld van dit type die nog bestaat', beweert Laming.

"De laatste 35 jaar bezocht ik ook veilingen als Christie's en Sotheby's. Ik kocht flessen van wereldberoemde restaurants als Maxim's en La Tour d’Argent in Parijs en Le Cirque in New York wanneer zij hun kelders ruimden. Sommige dranken behoorde zelfs tot de nalatenschap van de hertog van Windsor."