28-02-2012

Press Tour Rémy Martin | Launch VSOP MCFVorige week waren we te gast bij Rémy Martin in de Franse Cognacstreek. Het cognacmerk lanceerde hier het nieuwste gezicht van de legendarische VSOP cognac: VSOP Mature Cask Finish.

Tezamen met (hoofd)redacteuren van de bladen JFK, Watch, LAF, Venuez en de site Bastiaanvanschaik.com kregen we een uniek kijkje in het huis van Rémy Martin.

Zo ontdekten we 'Fine Champagne' bodem, mochten we de exclusieve wijngaarden betreden, brachten we een bezoek aan de destilleerderij in Touzac en liepen we door de kelders van het merk in Merprins. In de koude, mysterieuze kelders, waar meer dan 200.000 (!) vaten zijn opgesteld, kregen we een presentatie van de selectie, het rijpen, assembleren en uitleg van de eindfase die zo kenmerkend is voor de nieuwe cognac.

De Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish komt namelijk voort uit de finishing-touch die plaatsvindt zodra het blenden van de eaux-de-vie is voltooid. De blend wordt overgebracht naar Limousin-eiken vaten van meer dan 20 jaar oud, om daar nog een jaar te huwen. Door in deze laatste fase exclusief gebruik te maken van deze meer dan 20 jaar oude vaten komen de ronde smaak en geconcentreerde fruittonen van de cognac volledig tot hun recht. Vandaar ook de naam Mature Cask Finish.

In Club de Rémy Martin werd de VSOP MCF onthuld, waarna we direct de cognac oenologisch gingen proeven met keldermeester Baptise Louiseau en de vrouwelijke master blender Pierrette Trichet. 's Avonds schoven we aan bij het VSOP diner waarna we tot in de late uurtjes aan de overheerlijke cognac nipten. Bij thuiskomst mochten we nog even nagenieten van het mooie perstripje, want daar lag een 70 cl fles op ons te wachten.

Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish is vanaf heden verkijgbaar voor € 34,99.

Proefnotities
Blend: 55% Grande Champagne, 45% Petite Champagne
Kleur: Sprankelend koper/goud
Vruchten: intense fruittonen van abrikoos en perzik
Aroma/Bloemen: viooltjes en roos
Aroma/kruiden/specerijen: zoete vanille
Textuur: zijdezacht
Smaak en afdronk: een perfect uitgebalanceerde, opvallend ronde blend